diyabet | Konular | Kitaplar

Diyabet Hastaları Ne Kadar Yemek Yemeli

Son zamanların en yaygın hastalığı haline gelen diyabet şeker hastalığı beslenme düzeni ile kontrol altına alınabiliyor..özellikle obezitenin artmasıyla yaygınlaşan diyabette beslenme çok önemli.. Öncelikle diyabet oldum, artık her istediğimi yiyemeyeceğim diye üzülmeye gerek yoktur. Kişiye özel olarak evde ayrı yemek pişirilmesine de gerek yoktur. Önemli olan sağlıklı beslenmeyi öğrenmektir. Evdeki diğer aile bireylerinin de bu şekilde beslenmeleri aslında onların sağlıkları için daha faydalıdır.
Şeker hastasıları çantasında işyerinde yiyecek meyva bulundurmayı adet haline getirmelidir. Şeker hastası bir kişinin az ve sık yemek yemesi gerektiğini unutmayınız. Şeker hastasının çeşitli ve sağlıklı gıdalar yemesi gerekir.

- Her diyabet hastasının uygulayacağı diyet diğer kişilerden farklıdır. Bunun nedeni her kişinin boy ve ağırlığının farklı olması ve ihtiyaç duyduğu kalorinin değişmesidir. Çocuklar ve gençlerin büyüme ve gelişmelerinin normal seyretmesi için gerekli kaloriyi almaları gerekir. Kan şekerlerini düşüreceğiz diye aç kalınmaz. Bunun yerine sağlıklı ve dengeli beslenip ona göre ilaç veya insülin dozu ayarlanır. Diyet listesinde belirtilen miktarlardan fazla yemek kan şekerinin yükselmesine, az yemek ise kan şekerinin düşmesine neden olur.
Diğer önemli bir konu öğünleri ve ara öğünleri atlamamaktır. Öğünleri atlamak kan şekerinde oynamalara neden olur.

Fazla kalori almak genetik olarak hastalığa elverişli kişilerde şeker hastalığını ortaya çıkardığına göre, kalori ayarını iyi yapmak tedavinin esas noktasını oluşturur. Beslenmeye uymak bir şeker hastasının ömrü boyunca uyması gereken bir durumdur. Diyet yapmadan ilaç kullanmanın veya egzersiz yapmanın anlamı yoktur.
Beslenmede değişiklik yapmak başlangıçta bazı hastaları sıkıntıya soksa da zaman içinde alışılır. Bu nedenle eğitim almak, diyetisyen veya doktora danışmak ve bilinmeyen konuları iyice öğrenmek gerekir. Şeker hastası bir porsiyonun ne olduğunu, ana öğün ve ara öğünlerin anlam ve önemini bilmelidir.
Evde yapılan kan şeker ölçümleri diyet ve diğer tedavilerin etkinliği konusunda hastaya bilgi verdiğinden, evde kan şekeri ölçümleri yapmayı her şeker hastası veya yakını öğrenmelidir.

Vücut ağırlığı beslenmeyi ayarlamada önemlidir. Vücut ağırlığı insülin direncini ve insülin salgılanmasını etkilediği için normal bir kiloya gelmek önem taşır. Kilo vermek için alınan kalori miktarı azaltılır. Vücut ağırlığı tip 2 diyabetli %80 hastada fazladır ve bunlarda normal kiloya gelmek için alınan kalori azaltılır.
Şeker hastalarının diyetlerini bozmalarına neden olan ev dışındaki yemekler, seyahat ve tatillerdeki beslenme konusunda dikkatli olmaları gerekir. Zaman zaman oluşan aşırı yeme isteğini kontrol etmeye çalışmak, bu durumlarda salatalık, domates, 3-4 tane ceviz, badem veya yoğurt yemek gerekir. Bu konuda aile bireylerinin de destek olması gerekir.

prof dr metin özata


Konular